לרובנו נדמה שברגע שאומרים "ביולוגי" או "טבעי", הדבר אוטומטית הופך כל ביטוי המצורף לו לידידותי לסביבה; אולם כשמדובר בהדברה ביולוגית-אקולוגית – אין זה תמיד כך. מדוע? המשיכו לקרוא.
הטבע תמיד מצליח לשמור על איזון בדרך כלשהי. לכל אוכלוסייה של אורגניזמים מסוג מסוים – ויהיו אלו חרקים, צמחים או בעלי חיים אחרים – כמעט תמיד יימצא אויב טבעי, שגם נמצא בסביבתם הטבעית של אותם אורגניזמים. האויב הטבעי ניזון מאלו הראשונים וכך יוצר מצב של איזון – האוכלוסייה לא יכולה להתרבות מעבר לגבול מסוים.
אם בכל זאת קורה מצב בו אוכלוסייה מסוימת מתרבה יתר על המידה – אם בשל היעלמות האויב הטבעי ואם בשל סיבות אחרות – הטבע ידאג לייצר איזון בדרכים אחרות (אוכלוסייה גדולה מדי תחסל עד מהרה את מקורות המזון שלה עצמה, ובכך תגרום למותם של פרטים בתוכה עד לחזרה לאיזון).
יתרונות ההדברה הביולוגית בשירות האדם
אותם כללים בדיוק חלים גם על מזיקים שאותם אנו רוצים להרחיק או להשמיד בשדות חקלאיים, בבתים ועוד. כאשר רוצים לטפל במזיק מסוים הנמצא בסביבת גידול כזו או אחרת, יש למצוא את האויב הטבעי שלו ולשלב אותו בסביבה המיועדת. בשיטה זו יש לוודא שהאויב הטבעי לא רק ידלדל את אוכלוסיית המזיק עד כדי הכחדה, אלא גם ייטמע בסביבה וישתלב בה בעתיד, כדי שהשליטה באוכלוסיית המזיק תימשך.
הדברה ביולוגית אינה מזיקה לאדם, לסביבה ולכל אורגניזם אחר שאינו "קהל המטרה" של האויב הטבעי. אין כאן שום שימוש בחומרי הדברה – כימיים או אחרים – ואין שום סכנת הרעלה של יצורים חיים או של הסביבה.
חסרונות השיטה
למרות זאת, להדברה הביולוגית עלולים להיות גם חסרונות. יבוא של אויב טבעי אל סביבה חדשה ולא מוכרת, עלול להסתיים בהפרת האיזון האקולוגי העדין באותה סביבה. כבר היו דברים מעולם במדינה מסוימת באפריקה, שייבאה דגים מסוג מסוים כדי לטפל בבעיית מזיקים – ובסוף מצאה עצמה מוצפת באותו סוג של אויב טבעי, שהכחיד כל זכר לחיים אחרים בנהר.
חיסרון נוסף של הדברה ביולוגית טמון ביעילות השיטה. ברוב המקרים לא ניתן להגיע להכחדה מלאה של המזיק, אלא רק לצמצום האוכלוסייה אל מתחת לסף הנזק שהיה עלול להיגרם (מבחינה כלכלית או סביבתית). יש לוודא מראש שהאויב הטבעי אכן יכול לשרוד בסביבה החדשה שאליהם הוא מוכנס, ושהוא אכן מתפקד ביעילות מול המזיק.
הדברה ביולוגית בשיטת עשה זאת בעצמך
בכל בית יש לנו גישה לחומרים טבעיים, המסוגלים להרחיק מזיקים ולמנוע את כניסתם הביתה – קינמון, בזיליקום, רוזמרין, שום טרי, קליפות מלפפון מעוכות, ענפי אורן מעוכים, שמן לבנדר או מנטה, חומץ מהול במים ועוד. כלו אלו מסוגלים להרחיק מזיקים מסוגים שונים, ובעיקר חרקים המהווים מטרד בימות הקיץ.
המאמר באדיבות דור הדברות – שירותי חיטוי והדברה